Bài tập tổng hợp về các thì trong tiếng Anh hay có đáp án (Exercises on tenses)

Cập nhật lúc: 11:06 21-07-2015 Mục tin: Ngữ Pháp (Grammar)


Trong phần này chúng ta sẽ luyện tập Các dạng bài tổng hợp về các thì trong tiếng Anh hay (có đáp án).



BÀI TẬP TỔNG HỢP VỀ CÁC THÌ TRONG TIẾNG ANH

EXERCISE 1: Use the correct form of verbs in brackets.

1. In all the world, there (be) __________ only 14 mountains that (reach) __________above 8,000 meters.

2. He sometimes (come) __________ to see his parents.

3. When I (come) __________, she (leave) __________for Dalat ten minutes ago.

4. My grandfather never (fly) __________ in an airplane, and he has no intention of ever doing so.

5. We just (decide) __________ that we (undertake) ____________ the job.

6. He told me that he (take) __________ a trip to California the following week.

7. I knew that this road (be) __________ too narrow.

8. Right now I (attend) __________ class. Yesterday at this time I (attend) __________class.

9. Tomorrow I’m going to leave for home. When I (arrive) __________at the airport, Mary (wait) __________ for me.

10. Margaret was born in 1950. By last year, she (live) __________on this earth for 55 years .

11. The traffic was very heavy. By the time I (get) __________to Mary’s party, everyone already (arrive) __________

12. I will graduate  in June. I (see) __________ you in July. By the time I (see) __________ you , I (graduate) __________.

13. I (visit) __________ my uncle’s home regularly when I (be) __________ a child.

14. That book (be) __________ on the table for weeks. You (not read) __________ it yet ?

15. David (wash) __________ his hands. He just (repair) __________ the TV set.

16. You (be) __________here before? Yes, I (spend) __________ my holidays here last year.

17. We never (meet) __________ him. We don’t know what he (look) __________ like.

18. The car (be) __________ ready for him by the time he (come) __________tomorrow.

19. On arriving at home I (find) __________that she just (leave) __________a few minutes before.

20. When we (arrive) __________ in London tonight, it probably (rain) __________.

21. It (rain) __________ hard. We can’t do anything until it (stop) __________

22. Last night we (watch) __________TV when the power (fail) __________.

23. That evening we (stay) __________up to talk about the town where he (live) __________for some years.

24. I (sit) __________down for a rest while the shoes (repair) __________.

25. Half way to the office Paul (turn) __________round and (go) __________back home because he (forget) __________to turn the gas off.

26. London (change) __________a lot since we first (come) __________ to live here.

27. While we (talk) __________on the phone the children (start) __________fighting and (break) __________a window

28. He used to talk to us for hours about all the interesting things he (do) __________ in his life.

29. You know she (stand) __________looking at that picture for the last twenty minutes.

30. I (spend) __________ a lot of time travelling since I (get) __________this new job.

31. When we (be) __________ at school we all (study) __________Latin.

32. When I (meet) __________ him , he (work) __________as a waiter for a year.

33. After he (finish) __________ breakfast he (sit) __________down to write some letters.

34. She (have) __________a hard life, but she’s always smiling.

35. I think Jim (be) __________ out of town.

EXERCISE  2: Choose the best answer among A, B, C, or D.

1. When I last saw him, he _____ in London.

A. has lived     B. is living       C. was living   D. has been living

2. We _______ Dorothy since last Saturday.

A. don’t see    B. haven’t seen                       C. didn’t see   D. hadn’t seen

3. The train ______ half an hour ago.

A. has been leaving                 B. left              C. has left                    D. had left

4. Jack ______ the door.

A. has just painted                  B. paint           C. will have painted    D. painting

5. My sister ________ for you since yesterday.

A. is looking    B. was looking                        C. has been looking D. looked

6. I ______ Texas State University now.

A. am attending                      B. attend        

C. was attending                     D. attended

7. He has been selling motorbikes ________.

A. ten years ago                      B. since ten years        C. for ten years ago     D. for ten years

8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago.

A. discovered     B. has discovered    C. had discovered       D. had been discovering

9. He fell down when he ______ towards the church.

A. run              B. runs             C. was running            D. had run

10. We _______ there when our father died.

A. still lived    B. lived still     C. was still lived         D. was still living

11. They ______ table tennis when their father comes back home.

A. will play     B. will be playing                    C. play             D. would play

12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years.

A. will have been working      B. will work C. have been working    D. will be working

13. I _______ in the room right now.

A. am being     B. was being   C. have been being      D. am

14. I ______ to New York three times this year.

A. have been   B. was             C. were                        D. had been

15. I’ll come and see you before I _______ for the States.

      A. leave           B. will leave    C. have left                 D. shall leave

16. The little girl asked what _______ to her friend.

      A. has happened                     B. happened   

      C. had happened                     D. would have been happened

17. John ______ a book when I saw him.

      A. is reading    B. read            C. was reading                 D. reading

18. He said he _______ return later.

      A. will             B. would         C. can              D. would be

19. Jack ________ the door.

      A. has just opened                  B. open           

      C. have opened                       D. opening

20. I have been waiting for you ______ .

A. since early morning            B. since 9 a.m    

C. for two hours                      D. All are correct

21. Almost everyone _______ for home by the time we arrived.

A. leave           B. left              C. leaves          D. had left

22. By the age of 25, he ______ two famous novels.

A. wrote          B. writes          C. has written  D. had written

23. When her husband was in the army, Mary ______ to him twice a week.

A. was reading                        B. wrote          C. was written D. had written

24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously.

A. broke down                                                B. has been broken     

C. had broken down               D. breaks down

25. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play.

A. try               B. tried            C. have tried   D. am trying

26. Since _______, I have heard nothing from him.

A. he had left B. he left         C. he has left   D. he was left

27. After I _______ lunch, I looked for my bag.

A. had             B. had had      C. have has      D. have had

28. By the end of next year, George _______ English for two years.

A. will have learned                B. will learn    

C. has learned                                                 D. would learn

29. The man got out of the car, ________ round to the back and opened the book.

A. walking      B. walked        C. walks          D. walk

30. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner.

A. was going   B. went           C. has gone     D. did go

31. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner.

A. finish          B. finishes       C. will finish   D. finishing

32. I will be glad if he _______ with us.

A. had gone    B. did go         C. went           D. goes

33 Ask her to come and see me when she _______ her work.

A. finish          B. has finished                        C. finished     D. finishing

34. Turn off the gas. Don’t you see that the kettle ________ ?

A. boil             B. boils            C. is boiling     D. boiled

35. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow.

A. leave           B. are leaving  C. leaving        D. are left

36. He always ________ for a walk in the evening.

A. go               B. is going       C. goes            D. going

37. Her brother ______ in Canada at present.

A. working      B. works          C. is working   D. work

38. I ______ to the same barber since last year.

A. am going    B. have been going C. go        D. had gone

39. Her father ______ when she was a small girl.

A. dies             B. died            C. has died      D. had died

40. Last week, my professor promised that he ________ today.

A. would come                       B. will come    C. comes         D. coming

EXERCISE 3: Choose the underlined part in each sentence (A, B,C, or D ) that needs correcting.

1. After Mrs. Wang had returned to her house from work, she

                                            A              B                  C   

was cooking dinner.

         D

2. Jimmy threw the ball high in the air, and Betty catching it when it came down.

                   A                   B                                         C              D

3. Linda has worn her new yellow dress only once since she buys it.

                        A                  B                         C                         D

4. Last week Mark told me that he got very bored with his present job

                                A                       B

and is looking for a new one.

            C                        D

5. Having fed the dog, he was sat down to his own meal.

             A                              B                C         D

6. When I turned on my computer, I was shocked to find some junk mail,

                                                                       A           B

and I delete it all.

  C        D

7. They are going to have to leave soon and so do we.

                                    A                     B           C     D

8. The boss laughed when the secretary has told him that she really

                                                                     A                             B

needed a pay rise.

    C         D

9. The telephone rang several times and then stop before I could answer it.

                                                    A             B    C                   D

10. Debbie, whose father is an excellent tennis player, has been playing

                            A                                                 B         C

tennis since ten years.

              D

11. I have seen lots of interesting places when I went on holiday last summer.

            A           B             C                                  D

12. When my cat heard a noise in the bushes, she stopped moving and listen intently.

                                A                                                                 B             C        D

13. I think it’s time you  change your way of living.

          A                               B                   C        D

14. Roger felt the outside of his pocket to make sure his wallet is still there.

                            A                                      B              C                D

15. When I’m shopping in the supermarket, I ran into an old friend who I

                         A                                                     B

hadn’t met for five years.

    C            D

16. The police arrested the man while he is having dinner in a restaurant.

             A                                        B             C                   D

17. Peter and Wendy first met in 2006, and they are married for three years now.

                                    A               B                     C                                          D

18. Some people are believing there is life on other planets.

   A                           B                                 C     D

19. Recently, the island of Hawaii had been the subject of

                                    A                       B   

intensive research on the occurrence of earthquakes.

         C                               D

20. Every morning, the sun shines in my bedroom window and waking

                                                A                                   B                 C

me up.

       D

21. The man died as a result of falling asleep while he drives.

                             A                    B           C                       D

22. I haven’t finished the report yet, but by the time you return I

                   A                                B                                      C

will certainly complete it.

              D

23. Caroline has worn her new yellow dress only once since she buys it.

                            A                        B                        C                      D

24. We’ll be cycled to Hoa’s village at this time next Sunday.

                A                            B         C                  D

25. What will you do when your friends won’t come ?

                 A          B     C                                  D

26. Someone was knocking at the door when I was doing the washing up.

                           A                         B                         C                      D

27. My friend didn’t drink any beer since we came to live here.

                              A            B                             C                D

28. We have written to each other when we were in primary school.

                         A               B             C            D

29. After breakfast, I‘m gone to walk to school with my friends.

        A                                B               C                D

30. Did he go to the pop concert next weekend for a change?

       A            B                                         C                   D

EXERCISE 4: Choose the correct sentence among A, B, C or D which has the same meaning as the given one.

1. Eight years ago we started writing to each other.

A. We have rarely written to each other for eight years.

B. Eight years is a long time for us to write to each other.

C. We wrote to each other eight years ago.

D. We have been writing to each other for eight years.

2. The boy was so lazy that he couldn’t stay up late to learn his lessons.

A. The boy was lazy enough not to stay up late to learn his lessons.

B. The boy was too lazy to stay up late to learn his lessons.

C. The boy was lazy enough but he stayed up late to learn his lessons.

D. The boy was lazy enough to stay up late to learn his lessons.

3. My father is tired of seeing any violent films.

A. My father hasn’t seen a violent film.

B. My father has enjoyed all the violent films he has ever seen.

C. My father is worried about missing the next violent film.

D. My father never wants to see another violent film.

4. As soon as he waved his hand, she turned away.

A. He saw her turn away and he waved his hand.

B. No sooner had he waved his hand than she turned away.

C. She turned away because he waved his hand too early.

D. Although she turned away, he waved his hand.

5. John wishes he had remembered to send Mary a Christmas card.

A. John regrets not to send Mary a Christmas card.

B. John regrets forgetting not to send Mary a Christmas card.

C. John regrets not remembering sending Mary a Christmas card.

D. John regrets forgetting to send Mary a Christmas card.

6. My father hasn’t smoked cigarettes for a month.

A. It’s a month since my father last smoked cigarettes.

B. It’s a month ago that my father smoked cigarettes.

C. It’s a month that my father hasn’t smoked cigarettes.

D. It’s a cigarette that my father smoked a month ago.

7. Having finished their work, the workers expected to be paid.

A. The workers expected to be paid because they had finished their work.

B. Having their work finishing, the workers expected to be paid.

C. Having expected to be paid, the workers finished their work.

D. Having been finished their work, the workers expected to be paid.

8. Mr. Brown bought this car five years ago.

A. Mr. Brown started to buy this car for five years.

B. It has been five years when Mr. Brown has bought this car.

C. Mr. Brown has had this car for five years .

D. It is five years ago since Mr. Brown has bought this car.

9. John used to write home once a week when he was abroad.

A. John doesn’t write home once a week any longer.

B. John enjoyed being written home every week when he was abroad.

C. John never forgot to write a weekly  letter home when he was abroad.

D. When he was abroad he remembered to write home every week.

10. I haven’t enjoyed myself so much for years.

A. It’s years since I enjoyed myself so much.

B. It’s years since I have enjoyed myself so much.

C. It was years since I had enjoyed myself so much.

D. It has been years since I have enjoyed myself so much.

ĐÁP ÁN

Exercise 1:

  1. are - reach
  2. comes
  3. came - had left
  4. has never flown
  5. have just decided -would undertake
  6. would take
  7. was
  8. am attending - was attending
  9. arrive -will be waiting
  10. had lived
  11. got- had already arrived
  12. will see - see - will have graduated
  13. visited -was
  14. has been - haven’t you read
  15. is washing - has just repaired
  16. Have you been - spent
  17. have never met - looks
  18. will have been- comes
  19. found – had just left
  20. arrive – will probably be raining
  21. is raining - stops
  22. were watching - failed
  23. stayed – had lived
  24. sat – were being repaired
  25. turned – went – had forgotten
  26. has changed - came
  27. were talking – started - broke
  28. had done
  29. has been standing
  30. have spent - got
  31. were - studied
  32. met – had been working
  33. had finished - sat
  34. has
  35. has been

Exercise 2:

1. C     2. B     3. B     4. A     5. C     6. A     7. D     8. A     9. C     10. A   11. B   12. A   13. D

14. A   15. A   16. C   17. C   18. B   19. A   20. D   21. D   22. D   23. B   24. C   25. C   26. B

27. B   28. A   29. B   30. B   31. B   32. D   33. B   34. C   35. B   36. C   37. C   38. B   39. B

40. A

Exercise 3:

1. D. was cooking -> cooked

2. C. catching -> caught

3. D. buys -> bought

4. C. is looking -> was looking

5. B. was sat -> sat

6. D. delete -> deleted

7. C. so do -> so are

8. A. has told -> told

9. C. stop -> stopped

10. D. since -> for

11. A. have seen -> saw

12. C. listen -> listened

13. B. change -> changed

14. D. is still -> was still

15. A. I’m shopping -> was shopping

16. C. is having -> was having

17. C. are -> have been

18. B. are believing -> believe

19. B. had been -> has been

20. C. waking -> wakes

21. D. drives -> was driving

22. D. will certainly complete -> will have certainly completed

23. D. buys -> bought

24. A. We’ll be cycled -> We’ll be cycling

25. D. won’t come -> don’t come

26. A. was knocking -> knocked

27. A. didn’t drink -> hasn’t drunk

28. C. when -> since

29. B. gone -> going

30. A. Did -> Will

Exercise 4:

1. D     2. B     3. D     4. B     5. D     6. A     7. A     8. C     9. A     10. A

Tất cả nội dung bài viết. Các em hãy xem thêm và tải file chi tiết dưới đây:

>>Học trực tuyến luyện thi THPTQG, Đại học 2018, mọi lúc, mọi nơi tất cả các môn. Các thầy cô giỏi nổi tiếng, dạy hay dễ hiểu

Cập nhật thông tin mới nhất của kỳ thi tốt nghiệp THPT Quốc Gia 2016